Strony
Zobacz koniecznie
  • Przyszłość medycyny – komórki macierzyste
    Komórki macierzyste charakteryzują się zdolnością do podziałów przez nieograniczony czas oraz możliwością różnicowania się w inne rodzaje komórek. Ze względu na te cechy są tematem intensywnych badań. Szczególnie atrakcyjne wydają …
  • Medycyna w życiu każdego człowieka
    Medycyna jest bardzo szeroką dziedziną nauki, obejmującą wiele aspektów i działań. Nie ulega jednak wątpliwościom fakt, iż medycyna jako nauka znajduje praktyczne zastosowanie i jest wykorzystywana w codziennym życiu, jest …

Cukrzyca jest chorobą, która wymaga odpowiedniego sposób odżywiania. Właściwie ułożony jadłospis umożliwia bowiem utrzymanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Diabetyk, czyli osoba chora na cukrzycę, powinien mieć właściwą masę ciała i stosować zaleconą przez lekarza dietę, gdyż wówczas stan zdrowia ulegnie poprawy oraz zmniejszy się ilość zażywanych środków farmakologicznych. Jadłospis cukrzyka powinien składać się ze wszystkich elementów, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. Należy bardzo pilnować regularnego jedzenia posiłków, najlepiej pięć razy w ciągu doby. Ich pory muszą być stałe. Nie dopuszcza się wówczas do uczucia głodu, a stężenie cukru we krwi nie wzrośnie zbyt szybko. Codzienny jadłospis powinien zawierać posiłki o podobnym składzie. Chorując na cukrzycę, należy stosować wiele warzyw, by nasycić się, ale nie spożyć zbyt dużej ilości kalorii. Należy jednak ograniczyć spożywanie owoców, gdyż są znacznie bardziej kaloryczne, a zawarte w nich węglowodany wchłaniają się znacznie szybciej niż w przypadku warzyw. Należy unikać potraw z dużą zawartością tłuszczów oraz węglowodanów. Zabronione są więc niemal wszystkie słodycze. Na szczęście obecnie można znaleźć w sklepach wiele słodkości dla diabetyków, które umilą rygorystyczną dietę.

Comments are closed.