Strony
Zobacz koniecznie
  • Depresja bardzo rozpowszechniona
    O depresji ostatnio mówi się znacznie więcej niż jeszcze niedawno. Wszystkie choroby, które uważa się za psychiczne, są chorobami wstydliwymi, ponieważ o ile chodzi o choroby somatyczne, to ludzie uważają …
  • Rehabilitacja po operacji
    Życie po operacji. Operacja zawsze jest dużym przeżyciem dla pacjenta. Zależnie od jej zakresu, rekonwalescencja po niej może trwać od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Interwencja chirurgiczna zawsze podejmowana …

Osteoporoza jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się spadkiem masy i gęstości kości, które stają się kruche i w związku z tym podatne na złamaniami. Pracujemy na ten stan od dzieciństwa spożywając za mało produktów zawierających wapń i fosfor. Przez długi czas nic się nie dzieje, a rzeszotowienie kości ujawnia się dopiero po pięćdziesiątym roku życia. Cierpią na nie głównie kobiety, a menopauza przyspiesza jej rozwój. Właściwie najlepszym wyjściem jest utrzymanie odpowiedniej diety w przeważającej części składającej się z produktów mlecznych, ale powinny w niej pojawić się też ryby, które są źródłem witaminy D i kwasów omega 3 oraz jaja. Nie powinno się używać konserwantów, przetworów mięsnych, napojów gazowanych. Nadmiar soli i kofeiny jest niewskazany, gdyż może przyspieszać wystąpienie osteoporozy. Zaleca się wyeliminować nadmiar fosforu, gdyż jego nieproporcjonalna ilość w stosunku do wapnia może powodować zwiększone wydalanie z moczem wapnia, wypłukiwanego z kości. W przypadku wykrycia choroby mamy do dyspozycji wiele preparatów uzupełniających wapń.

Comments are closed.