Strony
Zobacz koniecznie
  • Dieta skonsultowana z lekarzem
    Niewielu z nas zdaje sobie tak naprawdę w pełni sprawę z tego, jak bardzo istotna jest konsultacja z lekarzem przy okazji poszczególnych spraw. Najczęściej przychodzimy do nich w sprawie diety, …
  • Zdrowa dieta, czyli co powinno znaleźć się na talerzu
    Bardzo dużo mówi się w mediach o tym, że zdrowa dieta to podstawa, która daje zdrowie nam i naszej rodzinie, jednak czasem zwyczajnie nie wiemy jak powinna wyglądać zdrowa dieta …

Osteoporoza jest chorobą metaboliczną charakteryzującą się spadkiem masy i gęstości kości, które stają się kruche i w związku z tym podatne na złamaniami. Pracujemy na ten stan od dzieciństwa spożywając za mało produktów zawierających wapń i fosfor. Przez długi czas nic się nie dzieje, a rzeszotowienie kości ujawnia się dopiero po pięćdziesiątym roku życia. Cierpią na nie głównie kobiety, a menopauza przyspiesza jej rozwój. Właściwie najlepszym wyjściem jest utrzymanie odpowiedniej diety w przeważającej części składającej się z produktów mlecznych, ale powinny w niej pojawić się też ryby, które są źródłem witaminy D i kwasów omega 3 oraz jaja. Nie powinno się używać konserwantów, przetworów mięsnych, napojów gazowanych. Nadmiar soli i kofeiny jest niewskazany, gdyż może przyspieszać wystąpienie osteoporozy. Zaleca się wyeliminować nadmiar fosforu, gdyż jego nieproporcjonalna ilość w stosunku do wapnia może powodować zwiększone wydalanie z moczem wapnia, wypłukiwanego z kości. W przypadku wykrycia choroby mamy do dyspozycji wiele preparatów uzupełniających wapń.

Comments are closed.